Doğalgazı pahalı almamız ticari sır mı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın “Avrupa doğalgazın bin metreküpünü 120 dolar civarında satın alırken, Türkiye’nin aynı miktarda doğalgazı 280 dolara almasının nedeni nedir?” soru önergesine, “ticari sır” diyerek şu cevabı verdi:

“Doğal Gaz Alım Satım Anlaşmaları uluslararası ilişkiler açısından ekonomik ve siyasi etkileri olan ticari akitler olup, bu anlaşmalar hükümleri ticari gizlilik içermektedir. Ticari gizliliğe haiz konuların açıklanması anlaşmaya aykırılık teşkil etmekte olup bu durum gerektiğinde anlaşmanın feshi veya bu nedenle doğan zararın tazmini gibi yaptırımlara yol açabilmektedir.”

Avrupa ülkeleri alım fiyatlarını açıklamaktan çekinmiyor da bizim açıklamamız neden ticari sır gerekçesi ile açıklanmıyor, yoksa biz ucuz filan alıyoruz da diğer alım yapan ülkelerin bizim fiyatı duyunca itiraz edip anlaşmamızın iptal olmasından mı korkuyoruz?

Herkes ucuz alırken bizim pahalı aldığımızın anlaşılmasının kamuoyu tepkisine yol açma endişesinden mi açıklanmıyor?

Türkiye’nin çıkarlarını koruması gereken bir kurum ve siyasi irade Türkiye’nin zarara uğratılmasını ticari sır olarak açıklamaktan kaçınamaz. Milletin kendisini yakından ilgilendiren anlaşmaların içeriğini öğrenmesi en tabii hakkıdır. Milli Güvenlik gerekçesi ile millete bilgi verilmiyorsa en azından kapalı oturumda Milletin temsilcilerine mecliste bilgi verilmelidir.

Yorum Yapın

Navigate