İSLAM’IN SAĞLIĞA, SAĞLIKLI YAŞAMAYA VE TEMİZLİĞE VERDİĞİ ÖNEM

HASTALIK TEHLİKESİNE KARŞI ALDIĞI TEDBİRLER

Sağlık konusuyla ilgili yazımıza geçmeden önce, Çin’de başlayıp tüm dünyaya, onlarca ülkeye yayılan “Koronavirüs” salgını dolayısıyla binlerce insanın ölüm haberini almaya devam ediyoruz.

İnancımız odur ki; bu hastalık dolayısı ile bu satırlar yazıldığı zamana kadar ülkemizde ölü sayısının fazla olmayacaktır. Başta ülkemiz olmak üzere tüm insanlığa rabbimiz acil şifalar versin ve korusun.

Elbette hiçbir şeyin sebepsizin olmadığı gibi hiçbir şey de kendiliğinden ortadan kalkmaz. Dünya üzerinde her olay, her hareket insan endekslidir. Öyle ise insan nedir? Olaylar üzerinde insanın fonksiyonu nedir?

İnsan, varlıklar âleminin en onurlu ve mükemmeli olarak yaratılmıştır.

Doğan, yaşayan ve ölen ancak öldükten sonra yeni bir hayata (Cennet veya  cehennem hayatı) başlayacak olan mükemmel varlıktır. İnsanları diğer varlıklardan ayıran en önemli özelliklerinden biri de akıllı olmasıdır. Yaptığı her şeyi belli bir plan ve program dahilinde yaptığı için eğer insanı müspet -doğru- bir eğitime tabi tutulmaz, ona yanlış bir eğitim verilirse, insan tehlikeli bir yaratığa dönmesi kaçınılmaz olur. Bu gerçekten hareketle insana yapılacak en büyük iyilik, bir başka ifade ile yatırım, sağlıklı ve doğru bir eğitim almasının sağlanmasıdır.

Sağlıklı bir hayat, insanın ulaşmak istediği en büyük hedeftir. Cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın şu tarihi sözleri bu hususu en güzel ifade etmektedir;

“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi

Olmaya devlet, cihanda bir nefes sıhhat gibi.”

İnsanı ve kainatı yaratan Yüce Rabbimiz, insanın uyması gereken kuralları yüce kitabımız Kur’an-ı Kerimde haber vermiştir. Sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (SAV) da bu kuralları hem uygulamış hem de tüm insanlığa tatbiki bir şekilde göstermiştir.

Muhakkak Allah hem tövbe edenleri (manevi temizlik yapanları) hem çok maddi temizlik yapanları sever.”

(Bakara suressi:Ayet:222)

İnsanların elleriyle yapıp ettikleri yüzünden karada ve denizde düzen bozuldu. Böylece Allah dönüş yapsınlar (uyansınlar) diye işlediklerinin (cezasının) bir kısmını (çeksinler) diye onlara tattırıyor.”

(Rum suresi Ayet: 41)

İslam’ın sağlığa verdiği değeri anlatan 100’e yakın ayetin yanında sevgili peygamberimizin şu hadis-i şerifleri konuyu en güzel anlatmaktadır;

“Ölüm gelmeden önce hayatın, hastalık gelmeden önce sıhhatin …/… kıymetini bilin.”

(Sahih-i Buhari Cilt: 12 sah. 357)

“İnsanlar şu iki şeyin kıymetini bilmiyorlar ve aldanıyorlar. Bunlar; sağlık ve boş zamandır.”

(Sahih-i Buhari cilt: 12 sah: 175 ve 357)

Sağlığımızı korumanın başında temizlik gelmektedir. Elbette manevi temizliğe de önem vermemiz gerekir. Ancak hastalıklar genelde dış temasla geldiği için fiziki temizliğe önem verilmelidir. Sevgili Peygamberimiz bir Hadis-i şeriflerinde;

Yemekten önce ve sonra elleri yıkamak yemeği bereketlendirir.”

(Tirmizi Et-im: sayfa:39-45)

Başka bir hadis-i şeriflerinde de şöyle buyururlar;

“Akşam yemek yiyip de ellerini yıkamadan yatan kimse geceleyin bir musibete uğrarsa sebebini başka yerde aramasın.”

Diğer bir hadis-i şeriflerinde de Abdestin temizliğe katkısını şöyle anlatmaktadır;

Sizden birinizin evinin önünde akan bir nehirde günde beş defa girse (nehirde yıkansa) üzerinde kirden pastan eser kalır mı? diye sormuş, “Elbette kalmaz!” dedikten sonra “Günde beş vakit namaz kılmak için abdest aldığınızda pislikten eser kalmaz.” Buyurmuştur.

(Riyazüs Salihin cilt: ..sah: 373-374)

Bugün, salgın hastalıklarından sakınmak için uzmanlar temizliğe önem verilmesinin ısrarla üzerinde duruyor. Ayrıca uzmanlar “karantina” uygulamak suretiyle hastalığın yayılmasının önlenebileceğini söylemektedirler. Sevgili Peygamberimiz bu konuda da 14 asır önce dikkat çeken açıklamalarda bulunmuş, böyle durumlarda karantina önermiştir. Konuyla ilgili Hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır;

“…Ey ümmetim siz bir yerde bulaşıcı hastalığın çıktığını duyduğunuz zaman o bulaşıcı hastalığın bulunduğu yere girmeyiniz. İçinde bulunduğunuz yerde de bulaşıcı hastalık görülürse, oradan kaçarak oradan çıkmayınız.”

(Sahih-i Buhari Cilt:9 sah:206 Had. No:1417)

“Temizlik imanın yarısıdır.

(Riyaazüs Salihin cilt:1 sah:51-52 hadis no:25)

Sonuç olarak bu fiziki tedbirlerin yanında hastalığa yakalandığımızda mutlaka tedavi olmalıyız. Zira sevgili peygamberimiz; “Ölüm hariç bütün hastalıkların devası vardır.” buyurmuştur.

Yüce rabbim milletimizi, bilad-ı İslamiye’yi ve tüm insanlığı her türlü salgın hastalıklardan korusun. Kalın sağlıcakla…

Yorum Yapın

Navigate