Depremlerden Ne Zaman Ders Alacağız?

İstanbul’un depreme hazır olup olmadığı değişik ortamlarda tartışılır ve deprem gelmeden gerekli tedbirlerin alınması, kentsel dönüşüm programları yapılması, başta İstanbul olmak üzere riskli bölgeler için acil eylem planlarının uygulanması gerektiği üzerinde sık sık durulur. Ama son Elazığ Depremi acı gerçekleri göz önüne serdi.

Elazığ merkezde yaşadığımız son deprem hemen hemen ülkemizin gündemine deprem gerçeğini yerniden getirdi. Onlarca ev yıkıldı, yüzlercesi hasar gördü ve yine onlarca insanımız deprem neticesinde meydana gelen enkaz altında kalarak can verdi. Binlerce insanımız yaralandı.

Elazığ depremi sonrasında gördük ki; ‘deprem sonrası yapılması gereken müdahaleleri ve yapılması gereken sosyal yardımlar’ konusunda çok şükür mesafe kat edilmiş. Deprem öncesi yapması gerekenler acaba ne zaman öğrenilecek?
Ülkemizde inkâr edilemez bir şekilde deprem bölgesinde. Yerleşim yerlerimiz faal fay hatları üzerinde kurulu olduğu bilindiği halde neden depreme uygun konutlar inşa edilmiyor, yapılanlar denetlenmiyor?

Yapılan inşaatların kontrollerini yapanların, ruhsatlarını verenlerin, inşaatı yapanlar kadar sorumlulukları yok mudur?

Deprem konusundan uzmanların görüş alınarak milli bir deprem politikası oluşturmalıyız. Dayatmalarla ve siyasi rant kaygıları ile uzman görüşlerini yok sayanlar yaşanan deprem facialarının vebalinden hiçbir zaman kurtulamazlar.

Yorum Yapın

Navigate