Ege’de Yunan oyunlarına dikkat

Yunanistan karasularını 12 mile çıkarıyor

Yunanistan parlamentosu, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın ülkenin batısında kalan İyonya denizindeki kara sularının 6 milden 12 mile uzatılması ile ilgili yasa tasarısını çoğunluk oyuyla kabul ederek, yasa haline getirdi.

Onaylanan yasa, Yunanistan’ın kuzey batısındaki Korfu adasından; en güneyideki Mora yarımadasının orta ayağındaki Tainaro ucunun batısına kadar olan kara suları 12 mile uzatılmış oldu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias “İyonya denizindeki kara sularının 12 mile uzatılmasıyla Yunanistan’ın egemenlik sahasının 13 bin kilometrekare genişlediğinden” söz etti.

Yunanistan’ın aldığı bu karara Dışişleri Bakanlığımız Yunanistan’ın kara sularını 12 deniz miline çıkarma kararının Ege denizi etkilemediğini belirterek şu açıklamayı yaptı; 

“Yunanistan’ın İyon Denizi’nde karasularını 12 deniz miline çıkarmaya yönelik tasarrufu, Mora Yarımadası’nın güneyinde sona ermekte ve Ege Denizi’ni hiçbir şekilde etkilememektedir.

“Özel coğrafi koşulların hakim olduğu yarı-kapalı Ege Denizi’nde ülkemizin hayati hak ve çıkarları vardır. Bu denizde karasularının hem ülkemizin hem üçüncü ülkelerin seyrüsefer serbestisini ve açık denizlere erişimi kısıtlayacak şekilde tek taraflı olarak genişletilmemesi gerektiği konusundaki tutumumuz herkesin malumudur. Bu tutumumuzda bir değişiklik yoktur.”

BAUDEGS Başkanı Doç. Dr. Cihat Yaycı: “Yunanistan Dışişleri Bakanı ve Başbakanı dediler ki, Girit Adası doğusuna kadar ve anakaramızda da genişleteceğiz. Bakın planlı gidiyor. Yunanistan’ın karasularını genişletme haritası. Türkiye’de ses çıkmıyor, farkında değiliz herhalde.

12 mil olursa, ikinci basamağı yaparlarsa ne oluyor biliyor musunuz? Biz buradan geçemiyoruz. Zararsız geçiş, transit geçiş yapmak durumundayız. Şu alanlar tamamen doluyor. Buralarda eğitim, keşif gözetleme faaliyeti, tatbikat yapamayacağız.

Yunanistan’ın Ege sularında aldığı karar geçiştirilecek ve önemsenmeyecek bir karar değildir. Karara karşı tavrımızı net ve kararlı bir şekilde koymazsak ileride telafisi imkansız yaptırımlarla karşı karşıya kalabiliriz.

Yorum Yapın

Navigate