Eğitim sistemimiz alarm zilleri mi çalıyor?

OECD, 3 yılda bir yayınladığı ve ülkelerin eğitim sistemlerini ölçtüğü Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Raporu’nu (PISA 2016) açıklandı. Türkiye, 64 ülke arasında 45. sırada yer alarak yine OECD ülkelerinin gerisinde kaldı. Matematikte 45’nci, okuduğunu anlama da 37’nci ve fen bilgisinde 41’nci oldu.    

64 ülke içinde son rapora göre Türkiye; matematikte 45’inci, okumada 37’nci, bilim dalında ise 41’inci sırada yer aldı. Matematik dalında Şanghay (Çin), Singapur, Hong Kong (Çin) ve Kore ilk sırayı aldı. Okumada Şanghay, Hong Kong ve Kore ilk 3’ü paylaştı. Bilimde; Şanghay, Estonya ve Hong Kong ilk üçe girdi. Rapora göre, en kötü durumdaki ülkeler ise matematikte Endonezya, Peru, Kolombiya oldu. Okumada en kötü Peru, Katar, Kazakistan ve bilimde ise Peru, Endonezya ve Katar olarak sıralandı.

Açıklanan rakamlar eğitim sistemimiz alarm zilleri mi çalıyor, sorusunu akla getiriyor. Cumhuriyet tarihi boyunca her iktidar değiştiğinde eğitim politikasının değişmesi ve yine Ak Parti döneminde aynı partinin bakanı değiştiğinde eğitim politikalarının değişmeleri ister istemez eğitim sistemimizi derinden etkilemektedir.

Milli Eğitim Bakanının PISA sonuçlarını değerlendirirken Fen Liselerinde başarılıyız açıklaması da eğitim sistemimizin iflasının bakan tarafından onaylanmasıdır. Türkiye’de Fen liselerindeki eğitim diğer öğretim kurumlarına göre çok cüzidir. PISA sonuçlarını iyi değerlendirmek ve iyi okumak gerekmekte, geleceğimiz için acil tedbirler alınmalıdır.

Yorum Yapın

Navigate