Milletvekilleri erken seçim baskısı altında

TBMM’de milletvekilleri anayasa değişikliğine odaklanarak tüm mesailerini başkanlık sistemine sarf ediyorlar.  Çok partili siyasi hayata geçtiğimiz tarihten bu tarafa en köklü değişiklikler yapılıyor. Sistem baştan aşağı değişirken siyasi partiler değişiklikler hakkında görüşlerini açıklarlarken maalesef milletin meclisine yakışmayacak tavırlar sergiliyorlar. Hakaretler, ısırma iddiaları, burun kırmalara varan kavgalar görüşmelerin ciddiyetini ve önemini gölgelemektedir. Kamuoyunun dikkati maddelerin içeriği yerine meclisteki kavgaların üzerine çekilmektedir.

Kavgalı geçen anayasa değişikliği görüşmeleri sırasında MHP lideri Bahçeli, teklifin Meclis’ten geçmemesi durumunda ne olacağı sorusuna, “Öyle bir durum yaşanırsa çok farklı bir sorun ortaya çıkar. Böyle bir durum olursa, Meclis çalışamaz hale geldiği için çalışabileceği bir zemin aranır, millet iradesine gidilir” cevabını veriyor. Bahçeli bu sözleri ile partisindeki ‘Hayırcı’lara seslenerek onları uyarmıştır. Milletvekilliğinde iki yılı doldurmayan, dolayısıyla emeklilik hakkını da henüz kazanmamış olan milletvekillerine, ‘Hayır derseniz seçime gitmek kaçınılmaz olur, hiç bir hak da kazanamazsınız’ mesajı vermiştir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da anayasa çalışmalarını değerlendirirken, ‘Meclis çalışamaz hale getirilirse erken seçim düşünülebilir’ dedi.

Emeklilik hakkı kazanmayan milletvekillerinin derhal haklarında oluşacak şaibelerden kurtulmaları için görüşlerini açık ve net bir şekilde ortaya koymaları gerekmektedir. Anayasa değişiklik maddelerini gerçekten benimsiyorlarsa benimseme nedenlerini, endişeleri ve çekinceleri varsa da bunu açıklıkla kamuoyu ile paylaşmaları gerekmektedir. Tercihlerini siyasi ikballeri için değil milletin geleceği için kullanmalıdırlar.

Erken seçim tehditleri ile milletvekillerinin baskıya alınması ister istemez mecliste milletvekili transferlerini akla getirmektedir. Hatırlanacağı üzere 70’li yıllarda hükümet kurma zorluğu çeken partilerin otel odalarında milletvekili transfer görüşmeleri yaptıkları bilinmektedir. 1977 yılında Güneş Motelde 11 milletvekilinin transfer görüşmeleri ve bakanlık sözleri ile AP’den CHP’ye transfer olmaları bunun canlı misalidir. Bugün ne transfer olan milletvekilleri ne de transfer trafiğindeki siyasi partiler siyasi olarak hayattadırlar. Hepsi tarih olmuşlardır.

Milletten alınan oylarla vekil olanlar aldıkları vekâletlerin hakkını tam vermelidirler. Pazarlıklarla, partilerine veya kendilerine kazandırılacak menfaatleri dikkate almamalıdırlar. Unutulmasın ki, oylama esnasında tercihlerini milletten yana değil de kendi siyasi ikballeri ve menfaatlerine göre kullananları milletimiz affetmeyecektir.

 

Yorum Yapın

Navigate