Kitap Analiz: ÇİN’İN BİLGİ SAVAŞI

Chinese Information War

Espionage, Cyberwar, Communications and Related threats To the United States Interests

Dennis F. Poindexter

Analiz: Rahime EDİBALİ

Çinlilerin Halkın Savaşı (People’s War) kavramı vardır. Bu kavram, askeri, sivil hükümet ve işletmenin bir savaş için birlikte kullanılmasını kapsıyor. Çinliler ekonomilerini, ordularını geliştirmek üzere ordu ve ekonomiyi birleştiriyorlar. Poindexter’a göre Rusya, Hindistan, İran, Çin, Pakistan ve Türkiye gibi ülkeler ABD menfaatlerini benimsiyorlar. Ve dahası Çin’in interneti bilgi savaşı aracı olarak kullanmasından korkmuyorlar.

 SAVAŞ ÇEŞİTLERİ

RAND Corporation ve ABD Savunma Bakanlığı’nın yaptığı tasnife göre ekonomik, komuta kontrol, elektronik, istihbarat tabanlı, psikolojik, siber ve hack (sistem kırma) savaşları olarak tasnif ediliyor. Bu tanım topyekun savaşa (total war) karşılık geliyor.

Elektronik savaş; radyo, radar veya düşmanın herhangi bir topoğrafyasının seviyesini arttırmak, düşürmek, bozmak ile ilgilidir. Buna iyi bir örnek olarak Obama Yönetimi için Libya Ordusu’nun radar sistemine virüs bulaştırması verilebilir. 2010 Kasımından itibaren 300’den fazla kontrol sistemini kuran biri tarafından pek çok sistem hacklendi (sistemleri kırıldı). Bu saldırıların Rusya’nın Gürcistan’a saldırısından farkı RSA olarak adlandırılabilir. RSA farklı enkriptolojiler yapabilmektedir.

İstihbarat Tabanlı Savaş: Sensörlü süreçlerin savaş alanında tahribatta bulunabilmesiyle birleşimdir. Ran ve Kuzey Kore görünmeden sistemlerini birleştirmektedirler. Bu elbette yeni bir şey değildir. Ama farklı ülkelerin kabiliyetlerini nasıl birleştirdiklerine bir örnektir.

Psikolojik Savaş: Algılamaları, niyetleri ve oryantasyonu etkileyen bilginin kullanımıdır. Psikolojik harekât, bilgi savaşının muhtemelen en eski ve iyi bilinen formudur. II. Dünya Savaşı’ndaki Tokyo Roo ve GI’lara yapılan radyo yayınlarını bir düşünün. 01

Siber Savaş: Bilgi sistemlerinin bireylerin veya grupların görünürdeki konumlarına yapılan saldırıdır. Bu biraz avatarlar mantığına benzer. Bir şekilde makinalar insanlar gibi olabilirler. İnsanlar, bir avatar ile hareket edebilirler. İnsanlar savaş makinalarının özel ağlarında yaşayabilirler. Sanal bir dünyada bir makine bir kişi olabilir ve aynı fonksiyonu yapabilir. Aynı zamanda birden fazla kişi olmak mümkündür. Gerçek sizin kim olduğunuzu ve niyetinizin ne olduğunu bulmak zordur.

Hack Savaşı: Hem askeri hem de sivil bilgi sistemlerini yok etmek, sinyal seviyesini bozmak gibi kötü yazılım teknikleri kullanılmaktadır. Buna örnek olarak Gluxnet kurtçuğu gösterilebilir. Mesela İran’ın uranyum silahları üretme kabiliyetlerine karşı bir kurtçuk saldırısı Simens tarafından yapıldı. Bu kurtçuk herhangi bir yerden gelebilirdi. Ancak saldırı hemen İsrail ve ABD’ye mal edildi.

Bilgi savaşı: Savaşın bir parçasıdır. İşimizi yapabilmek ve sosyal temaslarda bulunabilmek için bilgi sistemlerine güveniriz. Çin, bilgi savaşı için stratejiler geliştirdi. Uzay operasyonları, nükleer savaş ve siber savaş desteklerini arttırarak savaş kabiliyetlerini arttırdılar. Çin sadece 2010’da 15 uzay uçuşu gerçekleştirdi. Aya gidiş programını devreye soktu. Uyduları imha edebilen silahlar geliştirdiler. Bu silahlı uyduları iletişim için ve casus uydularda kullandılar. Geçtiğimiz 15 yıl zarfında Çin temel nükleer silah ve bombalara ilişkin bilgiyi ABD’den çaldılar. Los Alamos, Lawrencce Livermore, Oak Ridge, Sendia laboratuvarlarından bilgi çaldılar. Bu bilgiler, silahlarını daha küçük yapmalarına ve füzede daha uzun menzil kat etmelerine imkân sağladı.

 ÇİN’İN ABD İÇİN OLUŞTURDUĞU SİBER GÜVENLİK TEHDİTLERİ

Çin istihbarat servislerini ve ordusunu, bilgi toplamak üzere ve şirketlerine geri beslemede bulunmak üzere kullanıyorlar. 2008’lerin başlarındaki ABD başkanlık yarışında Çin, Mc Cain ve Obama’nın hesaplarını hacklemişlerdi (sistemlerini kırmışlardı). Bu başkan olacak olan insanların neler okuduğunu görmek ve nasıl düşündüklerini anlamak için yapılıyordu. Çin, ABD Kongre üyelerinin ve personelinin hesaplarını da hackledi. Aynı zamandan ABD savunma bakanlığının hesabını da hacklediler.

Yorum Yapın

Navigate