CUMA GÜNÜ VE CUMA NAMAZININ ÖNEMİ

Allahüteala hazretleri Müminleri Cuma namazına davet ediyor.

Ey iman edenler ! Cuma günü namaz için çağrıldığınız  zaman  (ezan okunduğu ) hemen Allah’ı zikretmeye gidin  alış verişi (namaza mani olacak işleri)  bırakın. Bu bilirseniz sizin için daha hayırlıdır.”  (Cuma Suresi, Ayet:9)

 Rasulullah (SAV)’da Cuma namazının önemine işaret ederek şöyle buyurmuştur. “Birde bilmiş olunuz ki, Allah Celle ve Ala Hazretleri Cumayı şu benim durduğum ve bu yılımın bu ayındaki bu günde size kıyamet gününe kadar farz kılmıştır.  Her kim hayatında olsun, benden sonra olsun adil cair yani zalim bir imam (başkan) varken onu hafife alarak yahut inkâr ederek terk edecek olursa, Allah iki yakasını bir araya getirmesin ve kendisine ait hiçbir hususu mübarek kılmasın. İşini rast getirmesin, başarılı kılmasın ) Haberiniz olsun ki, böylesi tövbe edilecek (cumayı kılmaya başlamadıkça)  ne namaz ne zekât ne hac ne oruç ne de başka hiçbir hayrının sevabı vardır. Her kim de tövbe ederse Allah tövbesini kabul eder

(Sahih-i Buhari Cilt; 3, say: 47-48, hadis no. 487)

 

Bir başka hadisi şeriflerinde Allah Rasulü şöyle buyurarak ümmetini uyarmıştır.

Her hangi bir Müslüman topluluğu ya Cuma namazlarını terk etmeden sakınırlar, veyahut Cenab-ı Hak onların kalplerini mühürler de gafillerden olurlar.”  (Riyazü’s-Salihin, Cilt. 2, say.331, hadis no. 1178)

 

Namaz vakitleri arasında namaz, iki Cuma arasında Cuma namazı iki Ramazan arasında Ramazan küçük günahları siler.” (Riyazü’s-Salihin, Cilt. 2, say.331, hadis no. 1177)

 

CUMA GÜNÜNÜN ÖNEMİ

Üzerine güneş doğan günlerin  en hayırlısı  Cuma günüdür. Adem Aleyhisselam Cuma günü yaratıldı. O gün Cennete yerleştirildi,  yine o gün Cennetten çıkarıldı. Bir de kıyamet Cumadan başka bir günde kopmayacaktır.” (Riyazü’s-Salihin, Cilt. 3, say.4   hadis no. 478)

 

CUMA GÜNÜ MÜSLÜMANLARIN BAYRAMIDIR

Cuma gününün bayram olduğunu bazı tatil günlerini hedef alarak bir alternatif olarak söylemiyoruz. Bu konuda Rasulullah (SAV)  şöyle buyuruyor.

Şüphesiz ki Cuma günü, Allahın Müslümanlara bayram kıldığı bir gündür. O halde her kim Cuma namazına gelecekse gusletsin. Koku da varsa ondan biraz sürünsün. Bir de misvakı (diş ve ağız temizliğini)  terk etmesin.” (Sahih-i Buhari Cilt; 3, say: 28-29, hadis no. 482)

Ülkemizde 18 milyon öğrenci ve beş milyon memur var. Pazar yerine Cuma Cumartesi tatil Yapılsa Cuma Namazı Kılmak İsteyenler Her Hangi Bir Yetkiliden İzin Almadan, Kimseden Çekinmeden Rahatça Cuma Namazına Gidebilir.

Türkiye Cumhuriyeti Laik Bir Ülke İse Yüzde Doksan Dokuzu Müslüman Bir Ülkede Cuma Gününün Tatil Olmasını İstemek Demokratik Bir Haktır. ( Böyle Olunca Bir Çok Lüzumsuz Tartışmalar Da  Ortadan Kalkar)

Bu Bir Temennidir, Tekliftir. İnşaallah Gerçekleşir.

 

CUMA NAMAZI KAÇ REKÂTTIR?

 

CUMA NAMAZI 12 REKÂTTIR

 

4 Rekât sünnet, Hutbeden ve farzdan önce kılınır.

2 Rekât farz,  hutbeden sonra kılınır. Akabinde

4 Rekât sünnet kılınır,

Son olarak vakit sünneti niyetiyle iki rekât daha sünnet namaz kılınır.

 

KAYNAK:

  • Ömer Nasuhi Bilmen, (Türkiye Cumhuriyetinin 5. Diyanet İşleri Başkanı) Büyük İslam İlmihali say: 160
  • Ahmed Hamdi Akseki (Türkiye Cumhuriyetinin 3. Diyanet İşleri Başkanı) İslam Dini İtikat, İbadet, Ahlak Say. 172

 

 

 

 

Yorum Yapın

Navigate