ABD öncülüğünde Siyonizm yeni Ortadoğu’da yeni oyunlar peşinde mi?

ABD öncülüğünde Arap ülkeleri ile İsrail arasında yapılan anlaşmalar Ortadoğu’da siyonizmin yeni oyunlar peşinde mi sorusunu akla getirmekte ve İslam ülkelerinin her zamankinden daha fazla uyanık olma mecburiyetinde olduğunu göstermektedir. Arap Baharı ile başlayan süreçte Ortadoğu bahar yerine hazan mevsimini yaşarken bu anlaşmalarla neler yaşanacağını zaman gösterecektir. 

15 Eylül 2020 tarihinde Washington’daki Beyaz Saray’da İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ile ilgili anlaşma imzalandı. Bundan böyle İsrail’in Mısır, Ürdün, BAE ve Bahreyn ile resmi uluslararası ilişkileri bulunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın katılımıyla Beyaz Saray’da düzenlenen bir törenle, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn arasında İbrahim Mutabakatı adı verilen diplomatik normalleşme anlaşmaları imzalandı. Tören öncesinde Oval Ofis’te anlaşmayı imzalayan bakanlarla ayrı ayrı gazetecilerin karşısına çıkan Trump, “5-6 ülkenin daha İsrail’le ilişkileri normalleştirme anlaşmalarına katılabileceğini” söyledi. Trump, balkondan yaptığı konuşmada, “bölgedeki tüm ülkelerin barış ve refah içinde yaşaması için tarihi adım, on yıllardır devam eden bölünme ve çatışmanın ardından yeni bir Ortadoğu’nun şafağındayız, bugün tarihin gidişatını değiştirmek için buradayız, 25 yıldır ilk kez böyle bir anlaşma yapılıyor, daha önce iki ülke imzalamıştı, sadece bir ayda 2 ülke daha ekledik” dedi.

Bahreyn, Mısır, Ürdün ve BAE’den sonra İsrail ile normalleşme anlaşmasına varan dördüncü Arap ülkesi oldu.

Yorum Yapın

Navigate