Kıbrıs Görüşmelerindeki gizem endişeleri artırdı

Kıbrıs’ın geleceği ile ilgili olarak Beşli Kıbrıs Konferansı Cenevre’de yapılıyor. Konferansa Guterres, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis’in yanı sıra garantör ülkeler adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson katılıyor. BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres konferansa başkanlık ediyor.   
Konferansa, Akıncı ile Anastasiadis kendi haritalarını sundu. Haritalar, iki tarafın harita uzmanlarının kontrollerinin ardından BM’nin çelik kasasına alınarak kilitlendi.
Harita konusunda Türk tarafı yüzde 29,2’ye kadar toprağın düşürülebileceğini söylerken, Rum tarafı bu oranın yüzde 28,2’de kalmasını istiyor.
KKTC Hükümeti endişelerini dile getirdi
Ulusal Birlik Partisi ve Demokrat Parti Genel Başkanları ve aynı zamanda Hükümet ortakları olarak Cenevre’de bulunduklarını belirten yetkililer partilerimiz, verilen bilgiler ışığında bir değerlendirme yaparak görüş ve önerilerimizi yazılı olarak Salı sabahı Sayın Cumhurbaşkanı’na iletmiştir. Bunu takip eden diğer iki gün içerisinde, tüm beklenti ve girişimlerimize rağmen bizimle herhangi bir iletişim kurulmadığı gibi herhangi bir brifing de verilmemiştir, dediler. Hükümet yetkilileri yaptıkları yazılı açıklamada;
Hükümet kanadının ısrarlı taleplerine rağmen kendileriyle herhangi bir istişare yapılmadan Birleşmiş Milletlere, Rum tarafı ile birlikte bir harita önerisinde bulunulduğunun öğrenildiği ifade edildi.
Yazılı açıklamada “Bilindiği gibi toprak konusunun harita ve rakam boyutlarının görüşmelerin en son aşamasında ve diğer dört başlıkta yeterli ilerleme sağlanması halinde ele alınacağı hususunda taraflar arasında mutabakat bulunmaktadır. Halbuki dönüşümlü başkanlık, iki kesimlilik, mülkiyet, kararlara etkin katılım ve birincil hukuk gibi çok kritik konularda nihai mutabakata varıldığını söylemek mümkün değildir. Bu koşullarda, halkımızın sosyo-ekonomik yapısı üzerinde yaratacağı olumsuzluklara rağmen harita verilmesinin, gerek mevcut mutabakata, gerekse çözüm parametrelerine ters düştüğünü vurgulamak isteriz. Bunun ayrıca müzakere stratejisi olarak son derece sakıncalı olduğunun da altını çizeriz.” İfadelerine yer verildi.
Hükümet ortakları tarafından yapılan yazılı açıklamada “Yaratılmış bulunan bu olumsuz ve kaygı verici durumu üzüntü ile karşıladığımızı ifade eder, halkımızın yaşamsal hak ve çıkarlarının ele alınmakta olduğu bu kritik dönemde görüşmelerin yürütülmesinde daha katılımcı ve demokratik duyarlılık içerisinde davranılmasını beklediğimizi belirtmek isteriz” denildi.
Rumların Yeni Enosis Planını ne olursa olsun çözüm olmalıdır anlayışı ile kabul ederek imzalayanları tarih hiçbir zaman affetmeyecektir. Yetkilileri Yeni Enosis Planı konusunda uyanık olmaya ve geleceğimizi karartacak oyunlara gelmemeye davet ediyoruz.
İşte Rumların Yeni Enosis Planı!
Kıbrıs Türkünü yeniden esir almak istiyorlar. Bağımsız Türk halkı Rum vatandaşı olacak.
• Ada Avrupa Birliği toprağı sayılacak.
• 1974 harekâtından beri 1 tek soydaşımızın bile burnunun kanamadığı gerçek barış dönemini bir oldubitti ile kapatmak istiyorlar.
• Batı ve kindar Rumlar, Cenevre’de Kıbrıs Türk Devletini yok sayıp Rumları Kıbrıs’ın tek hâkimi yapmak istiyor!
• Kıbrıs Türkleri öz vatanlarında azınlık olacak, Rumların esiri olacak,
• Kıbrıs Türkü’nün evleri ve arazileri ellerinden alınacak,
• Türkiye’den adaya yerleşenler sınır dışı edilecek.
• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları “Yavru Vatan”a artık Rumların izni, vizesiyle girebilecektir.
• Belki de en acısı Türk İli Kıbrıs’ta ezanlar susacak Türk bayrakları indirilecek.
• Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığı sona erecek!

Yorum Yapın

Navigate