Yunanistan, Ege ve Doğu Akdeniz’i Türk Donanmasına Kapatmaya Çalışıyor

ÜMİT YALIM : Yunanistan 2004 yılından itibaren 18 Türk Adası ile 1 Türk Kayalığını işgal ederken AKP Hükümeti tarafından işgalin önlenmesi için Türk Silahlı Kuvvetleri’ne Hükümet Direktifi verilmedi.

BAYRAK : Arama ve sondaj çalışmaları, Türkiye’yi yok sayarak bir takım ortaklıklar kurulması, Yunanistan’ın AB’yi arkasına alarak küstahça tehditler savurması, Akdeniz’i, Ege’yi, Türk donanmasına kapatma girişimleri… Akdeniz her geçen gün daha çok gündemimizde yer etmeye başladı.  Doğu Akdeniz’de neler oluyor?

YALIM : 2004 yılında 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığını işgal eden Yunanistan, Ege Denizi’ni Türk Donanmasına kapatmaya çalışıyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve diğer ülkeler ile işbirliği yapan Yunanistan, Doğu Akdeniz’i de kapatmaya çalışıyor. 1986 Yılında Karadeniz’de 200 millik Münhasır Ekonomik Bölge ilan eden Türkiye, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de Kıta Sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge ilan etme konusunda gecikiyor.

18 Mart 2019’da, Birleşmiş Milletler’e resmi mektup gönderen Türk Dışişleri Bakanlığı, Doğu Akdeniz’deki 9 boylamlık Kıta Sahanlığımızı 5 boylam doğuya çekerek  4 boylama indirdi. Bölgede bulunan 5 Türk Adası ile 92 bin kilometrekarelik Türk Kıta Sahanlığı Yunanistan’a terk edildi. Bu son derece vahim bir durum. Bakanlık Önümüzdeki aylarda Girit güneyi Türk Kıta Sahanlığı’nda petrol araması planlanan Amerikan Exxon Mobil ile ortağı Qatar Petroleum şirketlerinin önünü açtı.

Uluslararası antlaşmalar ve Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne göre Doğu Akdeniz Türk Kıta Sahanlığı, 23. Boylam ile 32. Boylam arasındaki sahadır. Türkiye anılan boylamlar arasında, Türk Kıta Sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölgesini derhal ilan etmelidir.

BAYRAK  : Ortada bir enerji savaşı var ama bütün mesele enerji savaşı mı, başka etkenler var mı?

YALIM  : Mesele enerji savaşı ile sınırlı değil. Yunanistan hem Ege Denizi’nde hem de Doğu Akdeniz’de karasuları, bitişik bölge, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge gibi deniz yetki alanlarını sürekli olarak genişletmek ve Ege Denizi ile Doğu Akdeniz’de deniz üstünlüğünü ele geçirmek istiyor. Yunanistan bu emellerini gerçekleştirirse Türkiye Anadolu sahillerine hapsedilmiş olacak ve Ege Denizi ile Akdeniz’de sürekli olarak engellenecektir.

BAYRAK  : Gerek Kıbrıs’ta gerekse diğer adalarımız konusunda yakın tarihteki ihmallerimiz ve hatalarımız nelerdir? Mesela Türkiye neden “Münhasır Ekonomik Bölge” ilanı için girişimde bulunmuyor?

YALIM : Yunanistan 2004 yılından itibaren 18 Türk Adası ile 1 Türk Kayalığını işgal ederken AKP Hükümeti tarafından işgalin önlenmesi için Türk Silahlı Kuvvetleri’ne Hükümet Direktifi verilmedi. Adaların boşaltılması için Yunanistan’a bir tek nota da verilmedi. Ege Denizi’nde deniz üstünlüğü sağlayan Yunanistan aynı tutumunu Doğu Akdeniz’de de sürdürüyor. Türkiye’nin hem Kıbrıs bölgesinde hem de kendi kıta sahanlığında petrol arama çalışmaları engellenmeye çalışılıyor. Yunanistan bu konuda hem Avrupa devletlerini hem de ABD’yi arkasına alıyor.

Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümeti, Yunan işgali altındaki Türk adalarının konumu nedeniyle bugüne kadar Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de Türk Kıta Sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge sınırlarını net olarak ortaya koyamadı. Çünkü işgal edilen 18 Türk Adasının 15’i Ege Denizi’nde, 3’ü Doğu Akdeniz’de bulunuyor.

BAYRAK  : Siyasi, hukuki ve askeri alanlarda Türkiye’nin yapması gerekenler nedir?  Çözüm nedir?

YALIM : Türkiye, 1923 Lozan Antlaşması ve 1947 Paris Antlaşması doğrultusunda işgal altında olan Türk adalarının boşaltılması için diplomatik yollardan girişimde bulunmalı ve anılan adalar yeniden Türk egemenliğine girinceye kadar hukuken mücadele etmelidir.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından 29 Haziran 2012’de yayınlanan Kıbrıs Raporu’nda, “Kıbrıs Adası üzerinde ve etrafındaki doğal kaynaklar tüm Kıbrıslılara aittir, doğal kaynaklardan her iki toplum da yararlanacaktır” ifadesi yer almaktadır.

Türkiye, anılan rapor bağlamında, garantör devlet olarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına, Kıbrıs Adası’nın çevresinde, petrol ve doğalgaz arama ve işletme hakkına sahiptir. Türkiye bu hakkını sonuna kadar kullanmalıdır.

BAYRAK : Vatan toprağı adlarımız hukuksuzca işgal edilirken, denizlerde ki haklarımız gasp edilirken iktidar maalesef göz yummaktadır. Har şeye rağmen sizin gibi aydınlarımız, Bayrak gibi yayın organlarımız, gerçekten milli davalarımızı savunan siyaset adamlarımız da yok değil. Onun için ümit varız. Hakikatleri haykırdığımız ve mücadeleye devam ettiğimiz takdirde inanıyoruz ki vatanseverler sonunda mutlaka kazanacaktır. Tüm gayretleriniz ve dergimize yaptığınız kıymetli açıklamalarınız için teşekkür ediyoruz.

 —————————————-

Ümit Yalım Kimdir?

Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri Ümit Yalım 1959 doğumludur.

Kuleli Askeri Lisesi, Kara Harp Okulu İnşaat Mühendisliği, Kara Harp Akademisi ve Silahlı Kuvvetler Akademisinde mezun olmuştur.

TSK içerisinde muhtelif kademelerde ki önemli görevlerin ardından en son 2009 ve 2010 senesinde Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreterliği görevini yaptıktan sonra Kurmay Albay olarak emekli olmuştur. Ayrıca Uluslararası İlişkiler alanında doktora bulunmaktadır.

Günümüzde yazıları ve makaleleri ile gazete ve dergilerde çalışmalarını sürdürmekte ayrıca televizyon programlarında sıkça bilgilerini paylaşmaktadır.

Yorum Yapın

Navigate