DEVLETİMİZİN KURUCULARINDAN, DEMOKRASİ KAHRAMANIMIZ MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK’I RAHMETLE ANIYORUZ

Cumhuriyetimizin kurucularından, 3 Mustafalardan ve iki mareşalimizden birisidir, Mareşal Mustafa Fevzi Çakmak!

Fevzi Çakmak, Milli Mücadele’nin zaferle taçlanması sonrası, kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin sessiz askeri mimarlarından ve demokrasi kahramanlarımızdandır.

Milli Mücadele kahramanlarımızdan, Kurtuluş Savaşı komutanlarımızdan, Millet Partisi kurucusu, demokrat Mareşal Mustafa Fevzi Çakmak’ı rahmetle, hayır dualarla anıyoruz…

Emanetiniz emin ellerde! Yeniden Milli Mücadeleciler emanetinize sahip çıkıyor…

 

Fevzi Çakmak, Osmanlı Ordusunda değişik cephelerde bulundu ve 1920’de İstanbul hükümetinde Milli Savunma Bakanlığı yaptı. Bu görevi sırasında İstanbul’dan silah ve cephaneyi Anadolu’ya taşıttı. Komutan ve askerleri Anadolu’ya sevkederek Mustafa Kemal önderliğinde Anadolu’da başlayan Milli Mücadele ateşine dahil etti. Hakkında, İstanbul hükümetince idam fermanı çıkartıldı.

İstanbul’un fiilen işgali üzerine Ankara’ya gelerek Kuvâ-yı Milliyecilerin saflarında Mustafa Kemal’le birlikte Milli Mücadele’nin komutanlığını üslendi.

TBMM hükümetinde Sakarya savaşına kadar Milli Savunma Bakanlığı ve hükümet başkanlığı; bu savaştan sonra da 1944’e kadar Genelkurmay Başkanlığı yaptı. 26 Ağustos Büyük Taarruz sonrası TBMM tarafından mareşallik rütbesi ile ödüllendirilerek Atatürk’ten sonra ikinci Mareşal oldu.

Türkiye’nin çok partili hayata geçişi ile birlikte 1946 seçimlerinde Demokrat Parti’den İstanbul milletvekili seçildi. Fevzi Çakmak, parti yöneticileri ile anlaşamayınca istifa ederek 1948’de Millet Partisi’ni kurdu ve Onursal başkanı seçildi.

Millet Partisi, program ve tüzüğü ile o dönemde despot ve faşizan yönetimlere karşı; demokrat, insan hak ve hürriyetlerine saygılı, milli kültür, Türk-İslam medeniyeti ve dini değerlerimizi savunması açısından dikkate değer.

Mareşalimiz, 10 Nisan 1950’de hayata gözlerini yumdu. Kendisine Allah’tan gani gani rahmet dileriz. Mekânı cennet, ruhu şad olsun.

Yorum Yapın

Navigate