TEDBİR VAR PANİK YOK

OFLU HOCA

Fıkra bu ya Oflu Hoca namaz sırasında milletin çalan telefonlarından rahatsız olur ve defalarca cemaati ikaz eder. Ne yazık ki bir netice alamaz. Sonunda cemaati karşısına alır ve “Ey cemaat ya bu telefonlarınızı namaz sırasında kapatırsınız veya ben onları…” İşin enteresanı artık cemaatin telefonları çalmaz ve Oflu Hoca yine cemaatin karşısına geçip; ”Bundan böyle size namaz kaldırmam” der. Cemaat bu işe şaşırır ve sorarlar “Hocam ne dedinse yaptık; neden namaz kıldırmıyorsun?” Hoca; “Kıldırmam çünkü burada korana korkusu Allah(CC) korkusunu geçti!” deyiverir.

BU PANİK NİYE?

Bu gün çarşılarda gezindim iki arkadaş çay içmek için açık alan bir kahve önü aradık ama nafile bir bardak çay içecek bir kahve önü bulamadık. Nihayet evimize çay lazım olduğu için marketlerden birine paket çay almak üzere girdik, ne görelim markette yer-gök insan; kasaların önü ödeme yapmak üzere sıraya girmiş insanlarla dolu. Hani biz kalabalıklardan uzak duracaktık? Bir paket çay alıp çıkmak için saatlerce beklememiz gerektiğini görünce zorunlu olarak vazgeçip çıktık.

İşin enteresan tarafı ise bütün marketlerde benzer manzaraların olması idi. Yani Ankara, İstanbul veya başka büyük şehir değil Ülkenin en mütedeyyin şehirlerinden birisi Kütahya İlinin en büyük ilçesi Tavşanlı! Yani batıda iç Anadolu’ya yakın 100 bin nüfuslu bir kasaba… İnsanların korana için yaptığı panik içler acısı. İşin aslına bakılırsa ne ara Müslüman Türk milleti bu kadar ölümden korkar oldu? Elbette kimse ölüme atlasın, tedbir almasın demiyoruz. Müslüman asla tedbirsiz olamaz, olmamalıdır da! Tedbir; deveni bağladıktan sonra tevekkül etmektir.

 

NİMETİN KIYMETİNİ BİLMEK!

O gün ikindi ezanından sonra namaz kılmak üzere şehrimizin en büyük camilerinden Arifağa camisine gittik. Camide her zamanki  cemaate yakın çoklukta insan vardı. Herkes namazın sünnetini kılmış, belki de cemaatle namaz kılınır umudu ile farzı kıldıracak imamı bekliyorlardı. Kardeşimle biz namaza durunca diğer insanlarda kalkıp teker teker ikindi namazının farzına durmaya başladılar. Camiye gidip cemaatle namaz kılamamak kolay mı? Elbette zor. Gerekli midir belki de gerçekten bu kararlar gereklidir. Şu anda bunu tartışmanın ne zamanı ne de yeri.

Çok sevdiğim bir kardeşim dizlerinden rahatsız olduğu için secde edemediğini söylemiş ve “Allah(CC) kimseyi secdeden mahrum etmesin.” Diye defalarca Yüceler Yücesi Allah(CC)’a dua ettiğine şahit oldum hem de sadece bir sohbet sırasında!

Bugün ezan okunduğunda sanki camide topluca namaza duracakmışım gibi bir his yaşadım. Namaza kendi başımıza durduğumuzda ise içim bir hoş olmadı desem yalan söylemiş olurum. İnsanlar elindeki nimetlerin kıymetini bilemiyor. Tıpkı her saniyede aldığımız nefesin kıymetini bilmediğimiz gibi!

2009 Yılın da Tunus Devletinin davetlisi olarak Tunus’u ziyaret etmiştik. Çölde seyahatimiz sırasında deve güden bir çocuğa rastladık. Çocuğun hatırını sorduktan sonra bizden bir isteğinin olup olmadığını sorduğumuzda çocuk; “Suyunuz var mı?” diye sormuştu. Saflık bizdeydi ki, çölde çocuğa neye ihtiyacının olduğunu sormuştuk elbette ki su idi.

Peygamber Efendimiz (SAV) bizlere sahip olduklarımızı kaybetmeden önce onların kıymetini bilmemiz gerektiğini hatırlatmıyor mu? Bu günlerde aynen o günler… Alınan tedbirler belki abartılıyor olabilir. Dileyelim Allah(CC) bu belayı bir an önce milletimiz ve dünyanın başından defetsin.

TEDBİR ALACAĞIZ AMA PANİK YAPMAYACAĞIZ

Lakin şunu iyice bilmemiz gerektiğini ifade etmem gerekiyor. Tedbiri alacağız fakat panik yapmadan Allah (CC)’a tevekkül edeceğiz. Ama önce tedbir… Evlerimizi ölüm endişesi ile panikleyerek gıda ve temizlik maddesi ile doldurmak değil elbette. Korona insanlar için bela mı? Evet, ama dünyanın sonu değil. Ölüm endişesi ile yanan binadan kendini boşluğa atan insanlar veya deprem oluyor diye kendini bilmem kaçıncı kattan atan insanlar gibi olmanın manası yok!

Evet, sadece bizim değil bütün dünyanın endişe ile takip ettiği ve çare aradığı bir virüs belası var. Umarız kısa zamanda hayatımızdan çıkıp gider, bir çaresi bulunur. Lakin şunu iyice bilmemiz gerekir ki panik insanlara ruhi, ekonomik ve hayati olarak zarar verir. Tedbirleri alacağız Allah(CC)’a tevekkül edeceğiz. Müslüman’ın yapacağı ve yapması gereken tek şey bundan başka bir şey değil. Panik yok tedbir ve tevekkül var.

 

Yorum Yapın

Navigate