ABD’DE ANAYASANIN ÜSTÜNLÜĞÜNÜN İHLALİ SORGULANIYOR

 

25 Mayıs’ta Minneapolis’te George Floyd Amerikan polisi tarafından işkence edilerek, halkın gözü önünde öldürüldü. Bunun üzerine Amerika’da başlayan tepki gösterileri tüm dünyada ırkçı söyleme karşı duruş gösterilerine dönüştü. Fransa’dan Afrika’ya kadar zencilere karşı yapılan haksız muameleler, işkenceler protesto edildi. Aradan bir ay geçtikten sonra Arkansas’ta bir zenci yeniden polis tarafından katledildi. Amerika’da ve tüm dünyada protestolar haklı öfkesiyle devam ediyor.

TRUMP ORDUYU HALKA KARŞI KULLANMAK İSTEYİNCE

Amerika’da birçok bölgeye yayılan gösterilerin ardından ABD Başkanı Trump yanında Pentagon Savunma Bakanı Mark Esper ve Genel Kurmay Başkanı Mark Milley olduğu halde kiliseye elinde İncil ile yürüdü. Trump gerekirse orduyu protesto gösterilerini dağıtmak üzere güç kullanmaktan kaçınmayacağını söyledi.[1] ABD yaşadığı iç savaşın ardından bin bir zahmet, kan, gözyaşı ile oluşturduğu anayasanın suiistimali ve ihlali ile karşı karşıya kaldı.

ANAYASA İHLAL EDİLİYOR

Bunun üzerine, Amerika’da anayasanın üstünlüğünün ihlal edildiği, insanların yaşam haklarının göz ardı edildiği söylemleri dile getirilmeye başlandı. Hem de en üst seviyeden kişilerin ağızlarından telaffuz edilmeye başlandı. Halk tabandan, deneyimli uzman kesimler de üst seviyeden Trump yönetiminin yaptıkları hayati hataları eleştirmeye başladılar. 2018 Aralığında “anayasal hakkını kullandığını” ifade ederek istifa eden Pentagon’un eski Savunma Bakanı James Mattis, Trump’a elit kesimin yapacağı eleştiri hücumlarının öncülüğünü yaptı. Trump’ın “İncili bir kere bile okuduğunu sanmadığını”, “kilise önünde yaptığı konuşmayla ABD halkını birleştirmek yerine ayrıştırdığını”, “Trump’ın anayasa ihlali yaptığını” söyledi.

PENTAGON VE GENEL KURMAY ORDUYU HALKA KARŞI KULLANMAK İSTEMEDİ

ABD Pentagon Savunma Bakanı Mark Esper, Trump’ın yaptığı konuşmadan önceden haberi olmaksızın sadece yanında bulunduğunu ve onunla yürüdüğünü belirtti. ABD Halkına karşı ordunun kullanılmasının da mümkün olmadığını söyledi.

Daha sonra Genel Kurmay Başkanı Mark Miley, Trump’ın kilisede yaptığı konuşma için “üniforma ile orada bulunmasının büyük bir hata” olduğunu, “olayın politize edildiğini” “Bu hatadan kendisinin ve Amerikan halkının ders çıkarmış olduğunu umduğunu” söyledi.

TRUMP RÜZGÂR EKİP FIRTINA BİÇİYOR

Hatırlarsınız, Trump, geçtiğimiz sonbahar-kış ayında azil sürecinde(impeachment) suçlu bulunmasına rağmen, Cumhuriyetçilerin verdikleri oy desteği ile sürecin son aşamasına geçilememişti. Trump, bu gösterileri Demokratların bir çeşit intikamı olarak yorumlasa da aslında iş çığırından çıkalı çok olmuştu. Yani Trump rüzgâr ekip fırtına biçiyor. Trump ırkçı söylemlerini devam ettirdiği sürece de, ülkesindeki artan cinayetlerin, katliamların azmettiricisi oluyor. Buna ülkedeki ABD polisleri de dahil olmak üzere halkı birbirine karşı kışkırtıyor. İlginçtir artık konuşma sırası halka ve akıllı, okumuş insanlara geldi. ABD’nin her kesiminden ve tüm dünyadan her kesim insandan, ırkçı söyleme karşı tepkiler gelmeye devam ediyor. Acaba Trump asıl kendi bakış açısının kendi sonunu hazırlamakta olduğunu görebilecek mi göreceğiz…

[1] https://thehill.com/homenews/administration/500730-five-things-to-know-about-trumps-legal-power-under-the-insurrection?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=EBB%2006.03.20&utm_term=Editorial%20-%20Military%20-%20Early%20Bird%20Brief, 04.06.2020

 

Yorum Yapın

Navigate