AZERBAYCAN VE TÜRKİYE-PAKİSTAN VE KARABAĞ

“BİZ ÜÇ DEVLET TEK MİLLETİZ”

İnsanın dostu gibisi yok! Türkiye-Azerbaycan için “iki devlet tek millet” ifadesi kullanılır ve bununla gurur duyarız. Geçtiğimiz günlerde Pakistan Savunma Bakanı Pervez Hattak Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov’u arayarak kendilerine Pakistan’ın desteğini ileterek; “Biz üç devlet tek milletiz.” Diyerek destekte ne kadar ciddi olduklarını ortaya koymuştur.

Türk İslam Dünyası ve diğer İslam ülkeleri içerisinde yalnızlığımızı düşündükçe Pakistan Savunma Bakanı’nın desteğinin ne kadar kıymetli olduğu aşikâr. Evet, birlikte düşündüğünüzde 300 milyona yakın bir nüfusun Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın arkasında olması müthiş bir şey; lakin 1,5 milyarlık İslam dünyasının Batının ve İsrail’in arkasında takılıp gitmesi ise hem bizim hem de insanlık için facia.

AZATLIK VE HÜRRİYET

Bütün bunlar birkaç günde düzeltilecek şeyler olmadığı gibi sorun şimdilik bu da değil. Azerbaycan neredeyse 30 yıldır işgal altında olan topraklarında devam eden işgalin sonlanmasını ve vatan topraklarının Azerbaycan ağzı ile azat olmasını bizim ağzımızla hürriyetine kavuşmasını bekledi ama nafile! Sorunu çözmesi istenenler aslında sorunun kaynağı oldukları için ve taraflı olmaları sebebiyle Azerbaycan’ın çırpınmalarını, çektiklerini görmediler bile. Bugün de görmüyorlar. Böyle giderse yarın da görmeyecekler.

Azerbaycan haritasına baktığınızda Azerbaycan Ordusunun kurtardığı bölgelerin henüz yeteri kadar olmadığını ve Karabağ’ın büyük bir kısmının halen işgal altında olduğu dikkate alınırsa henüz Azerbaycan Ordusunun çok zamana ihtiyacı olduğu açıktır. Fakat gerek Minsk üçlüsünün ve gerekse batının bütün güçlerinin hemen bir ateşkesin olmasını ve görüşmelerin yapılmasını istediklerine bakılırsa arkasına dünyayı almış olan Ermenistan’ın oldukça sıkıştığı aşikâr.

ERMENİ YANLISI İRAN…

Kendi içinde 40 milyondan fazla Azerbaycan Türkü olan İran, yarısı Türk olan İran kimin yanında Ermenistan’ın, Arap Yarımadasındaki İslam ülkeleri, Mağrip İslam ülkeleri kimin yanında Batının dolayısı ile Ermenistan’ın… Netice olarak bütün dünya karşımızda ve üç kardeş ülke yan yana… Azerbaycan Ordusunun zamana ihtiyacı var ve bu zamanı biz ona sağlamalıyız.

Rusya 1991 yılında Azerbaycan ile Ermenistan arasında tercihini yapmış ve Ermenistan yanında yerini almıştı. Bu günlerde ne oldu da Ermenistan-Azerbaycan arasında tarafsızmış gibi davranıyor olabilir? Ermenistan Azerbaycan’a saldırma işini Rusya’dan habersiz veya Fransa’nın ruhsatı ile yapmasından sonra;  Rusya, “Biraz terbiye olsun sonra müdahale ederim.”deme ihtimali ne kadar?

Şu anda ABD, gerek başkanının karantinada olması, Fransa’nın çok uzaklarda olduğu için bölgeye direkt müdahale şansının olmaması ve Rusya’nın biraz terbiye olsun anlayışı ve Azerbaycan’ın gerek Rusya ve gerekse Batı ile enerji ve bölgesel anlaşmaları neticesi ilişkileri biraz olsun rahatlamasını temin etmiştir. Lakin bölgemizde Ermenistan, Avrupa da Yunanistan batının bölgede olayları meydana getiren kepçesidir, onlardan vazgeçmeleri zordur.

ATEŞKESİN ŞARTLARI

Azerbaycan devlet Başkanı İlham Aliyev; ”Ateşkesin olması için üç ana maddenin olduğunu ve ancak bu şartlar oluştuğunda ateşkes olabilir. 1.Ermenistan ordusu topraklarımızdan çıksın. 2.Ermenistan, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıdığını açıklasın. 3.Azerbaycan halkından özür dilesin ve Karabağ’ın Ermenistan toprağı olmadığını söylesin. Bize Ermenistan ordusunun işgal ettiği topraklardan çekilmesinin takvimini versin.” (Basından)

Dün de bu gün de uluslararası savaş kuralları ile çarpışan bir Ermenistan görmeniz mümkün değildir. Kaldı ki Ermenistan sonradan kurulmuş, devlet geleneği olmayan bir devlettir. Ermeniler karşılıklı savaşmaktan daha çok sivilleri katletmeyi ve silahsız insanlara saldırmayı marifet bilmiş “terörist bir kavimdir”. Ermeniler ne sözünde durmayı ne de devlet gibi durmayı bilirler. Ermenistan şartların gereği istenen şartları kabul etse bile yerine getireceğini düşünmek hamaset olur. O nedenle esir topraklar kurtarılmadan savaşın durdurulması düşünülemez/düşünülmemeli.

TERÖRİST BİR MİLLET

Ermenilerin kaçak güreştiğini ve karşısında Azerbaycan ordusu ile savaşacağı yerde yüzlerce kilometre uzaklıktaki sivillerin oturduğu şehirleri vurması, ne savaş hukuku ile ne de insani değerlerle ilgisi var. Ermeni dün ne ise bu gün de o!  Yüzyılın başında Anadolu’da ve Balkanlarda kimler tarafından kullanıldı ve kimlerle savaştı ise ne uşaklığından ne de ahlakından bir şey kaybetti. Ermeni aynı Ermeni, Ermenistan aynı Ermenistan’dır. İstisnalar kaideyi bozmaz.

Bütün bu nedenlerle Azerbaycan Ordusu kesinlikle elini çabuk tutmalı, varmak istediği hedeflere bir an önce varmalı ve fiili durum meydana getirmelidir. Varacağı hedeflere varmadan harekâtın durdurulmasının önüne geçilmelidir. Rusya Ermenistan’ın yeterli terbiyeyi aldığına kanaat getirir ve olaya müdahale etmek isterse bölgede şartların çok daha fazla zorlaşacağının bilinmesi gerekir.

HAREKÂT BİR AN ÖNCE TAMAMLANMALIDIR.

Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan ortak hareket ederek harekâtın bir an önce tamamlanması ve bölgenin Ermenilerden temizlenerek bütün toprakların Ermeni’den arındırılması için tedbirlerin alınması önemlidir. Çok mücbir sebep olmadığı takdirde harekât bütün topraklardan Ermeniler temizlenene kadar devam ettirilmelidir. Sonrasında görüşülecek bir şey kalırsa görüşülür. Azerbaycan ile Nahcivan’ın birleştirilmesi ve aradaki bölgenin Azerbaycan’a katılması ve üniter bir Azerbaycan’ın kurulması gibi…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Yapın

Navigate